Održan Kvarnerski dan turizma 2019
5.12.2019.
Kvarnerski dan turizma održan je danas u prepunoj dvorani opatijskog hotela Royal. Na tradicionalnoj svečanosti u organizaciji TZ Kvarnera predsjednik TZ Kvarnera, župan Zlatko Komadina i direktorica Irena Peršić Živadinov ugostili su turističke djelatnike i institucije s područja Primorsko-goranske županije, a najboljima među njima uručena su posebna priznanja.
“Ova turistička godina za Kvarner uspješna je u svakom pogledu: u zadnjih pet godina kvarnerski turizam ostvario je stalan rast u noćenjima, i to za više od 30%, proračun je povećan, a zahvaljujući zajedničkom udruženom oglašavanju pojačana su i ulaganja u Zračnu luku Rijeka. Za regiju Kvarner, 2019. ali i nadolazeća 2020. godina, su godine velikih priznanja i nagrada jer smo u mnogima proglašeni destinacijom godine”, istaknuo je župan Zlatko Komadina u svojem uvodnom obraćanju na početku svečanosti Kvarnerskog dana turizma.
Župan je iskoristio priliku čestitati i zahvaliti svim turističkim djelatnicima koji će danas primiti svoja priznanja, ali i naglasiti kako su svi oni zajedno svojim radom doprinjeli osvajanju brojnih svjetskih priznanja na razini regije.
„Danas smo tu da se zahvalimo turističkim djelatnicima na iznimnoj sezoni, ali i da se zajednički pripremimo za sljedeću turističku godinu“, rekao je Komadina.
Ministar turizma Gari Cappelli i direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov također su u svojim obraćanjima izrazili zadovoljstvo turističkim rezultatima i čestitali najboljim turističkim djelatnicima, institucijama i proizvodima na Kvarneru u 2019. godini.
“Uspješnu destinaciju čine uspješni ljudi, posvećeni svojem poslu kojeg obavljaju profesionalno i savjesno. Kvarnerskim danom turizma, već tradicionalno, želimo zajednički obilježiti završetak jedne turističke godine i početak nove u kojoj nas očekuju veliki i zahtjevni turistički trenuci!”, izjavila je direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov.
Iako turistička godina još uvijek nije gotova, s obzirom na pokazatelje s punim pravom možemo reći kako Kvarner ide u smjeru cjelogodišnjeg poslovanja. To nam definitivno potvrđuju i porasti fizičkog i financijskog prometa ostvareni u predsezoni, glavnoj sezoni i posezoni. Ta pozitivna kretanja kroz više godina pokazuju nam da smo kao cjelokupno turističko gospodarstvo na razini regije zauzeli dobru putanju i odredili i postavili dobru strategiju razvoja. Jer kad se rezultati 2019. godine usporede s 2010. godinom, porast noćenja u pred i posezoni iznosi gotovo 90%, a u glavnoj sezoni 37%!
„Niz nagrada i priznanja koje ćemo danas dodijeliti, a pribrojimo li tome i priznanja koja je Kvarner kao regija osvojio, plod su dugogodišnjeg rada, ali i dokaz da svi naši rezulati ne dolaze slučajno. Svim kvarnerskim turističkim djelatnicima to je poticaj za budućnost te vam ovim putem svima iskreno čestitam, jer to smo postigli sinergijom i timskim radom“, istaknula je Irena Peršić Živadinov.
IZUZETAN TURISTIČKI USPJEH KVARNERA:
Regija Kvarner u 2020. godinu ulazi noseći jednu od najprestižnijih turističkih titula: nagradu svjetskog turističkog vodiča Lonely Planet Magazin-a „Best in Travel 2020“ te proglašenjem kao jedne od „must go“ destinacija u 2020. godini i uvrštenja na popis „Top 10 regija“ koje taj važni vodič preporuča posjetiti u sljedećoj godini. I ne samo to, od domaćinstva izuzetno važnog Svjetskog SKAL kongresa u listopadu sljedeće godine, titule Rijeke kao Europske prijestolnice kulture pa do predsjedavanja Hrvatske Predsjedništvom Vijeća EU u 2020. godini, jasno nam je da za regiju Kvarner slijedi ključan „turistički“ trenutak! Priznanja s ovako visokih globalnih razina i od institucija velika su stvar za hrvatski turizam općenito, jer definitivno pridonose još jačoj promociji naše zemlje a nama na Kvarneru daju veliki poticaj za daljnji rad.
Kvarnerski dan turizma bila je prigoda za uručivanje brojnih priznanja. Uručene su tako godišnje turističke nagrade i priznanja nagrađenima u akcijama „Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku 2019“ i dobitnicima turističkih nagrada sustava turističkih zajednica u raznim kategorijama.
GODIŠNJE TURISTIČKE NAGRADE I PRIZNANJA
1. Priznanje nagrađenima i nominiranima u akciji Hrvatske turističke nagrade
Najuspješnija destinacija kulture i gastronomije
Opatijska rivijera
Najuspješnija nautička destinacija
Novi Vinodolski
Najuspješnija destinacija turizma zdravlja
U ovoj kategoriji čak dvije kvarnerske destinacije bile su u finalu na razini Hrvatske
Mali Lošinj
Rivijera Crikvenica
Najuspješnija destinacija za odmorišni turizam
Rab
Inovacija godine u turizmu
Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja loger „Nerezinac“
2. Priznanja nagrađenima i nominiranima u akciji TOP 10 nagrada Hrvatskog turizma
Plaža godine
Rajska plaža
Turistički događaj godine
RetrOpatija
DMK putnička agencija godine
Katarina Line
Turistička destinacija godine
Mali Lošinj
3. priznanja nagrađenima i nominiranima u akciji 23. Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku
u kategoriji Wellness hotel
Hotel Bellevue, Mali Lošinj
u kategoriji Stories, Croatian Unique Hotel
Boutique Hotel Alhambra, Mali Lošinj
u kategoriji Mali obiteljski hotel
Heritage hotel Forza, Baška
u kategoriji Veliki kamp
U ovoj kategoriji čak dva kvarnerska kampa - oba s otoka Krka - našla su se u finalu na razini Hrvatske.
Kamp Omišalj
Krk Premium Camping Resort
u kategoriji Naturistički kamp
Bunculuka Camping Resort, Baška
u kategoriji Velika Marina
Marina Punat
u kategoriji Velika DMK putnička Agencija
Katarina Line, Opatija
Lječilište / SPA i specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju
Thalassotherapia Opatija
4. posebna priznanja za doprinos razvitku turizma na Kvarneru – obljetnice poslovanja
Hotelijersko-turistička škola Opatija - 90 godina postojanja
Ugostiteljska škola Opatija – 90 godina postojanja
Hotelsko naselje Uvala Scott - 50 godina
Terme Selce – 30 godina
Putnička agencija Olivari – 20 godina
Javna vatrogasna postaja Opatija
Koristeći nove tehnologije, razvili su jedinstveni sustav, prvi takve vrste u Hrvatskoj, koji je unaprijedio sustav sigurnosti i zaštite od požara.
5. posebna priznanja za obljetnice organiziranog turizma
Fužine - 145 godina
Rab - 130 godina
Selce - 125 godina
Malinska - 110 godina
PRIZNANJA U KATEGORIJI „ČOVJEK KLJUČ USPJEHA – DJELATNIK GODINE 2019“, priznanja pobjednicima na županijskoj i državnoj razini
u kategoriji agencijski djelatnik
gospođa Sanja Nekić Laginja, Katarina Line
u kategoriji turistički animator
gospodin Boris Novaković
u kategoriji turistički vodič
gospodin Daniele Surdić
– priznanje na županijskoj i državnoj razini
u kategoriji djelatnik u hotelskom objektu ili kampu
gospođa Sarah Buljat, Jadranka hoteli d.o.o. – Hotel Bellevue
u kategoriji djelatnik u ugostiteljskom objektu - kuharica
gospođa Romina Čubranić, Heritage hotel Forza
u kategoriji konobar
gospodin Marko Macolić, Restoran i hotel Villa Barbat
u kategoriji privatni iznajmljivač
gospođa Natali Goitanich iz Rijeke
u kategoriji domaćin turističkog seoskog gospodarstva
gospođa Patricia Rumac, OPG Rumac iz Veprinca
u kategoriji policajac
gospodin Jure Anđelić, voditelj Policijske ispostave Cres
u kategoriji djelatnik u pomorskom prijevozu
gospodin Vladimir Matejčić, voditelj službe lučkog redarstva, Županijska lučka uprava Crikvenica
u kategoriji djelatnik u cestovnom prijevozu
gospodin Milko Tomašev, TIM-AS d.o.o.
u kategoriji prodavač
gospođa Ljubica Vuković, poslovođa prodavaonice Brodokomerc na Brajdi
– priznanje na županijskoj i državnoj razini
u kategoriji djelatnik na uređenju i održavanju okoliša
gospodin Elvis Bešlagić, Lošinjska plovidba-turizam d.o.o.
u kategoriji vatrogasac
gospodin Igor Ravnić, Javna vatrogasna postaja Opatija
u kategoriji djelatnik u sustavu turističkih zajednica
gospođa Željka Stašić, projektni menadžer pri Turističkoj zajednici Grada Opatije
Na poseban način, također već tradicionalno, predstavljena je bogata gastronomija Kvarnera u izvedbi odabranih restorana nositelja oznake Kvarner Gourmet, Kvarner Food Plus i Kvarner Food te proizvođača autohtonih delicija iz OPG-ova diljem Kvarnera koji su okupljeni pod brendom „Primorsko-goranska kašetica“ te Udruga vinara Žlahtina koja je ponudila svježu ovogodišnju žlahtinu na degustaciju.